információ

A tanév rendje

Alapítvány

TÁMOP

Kapcsolat

 

 

  Gönczy Pál Kéttannyelvű
Általános Iskola
4200 Hajdúszoboszló, Kálvin tér 7.


TÁMOP 3.1.4.-08/2-0148

 

,,EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD” PROJEKT
Egészséges táplálkozás hete

  2009. november 9-13.

Táplálkozásunk minősége jelentős kihatással van nem csak az egészségünkre, de a testsúlyunkra, közérzetünkre és életkedvünkre is. Legideálisabb a változatos, vegyes táplálkozás, amelyben a növényi eredetű táplálékok vannak túlsúlyban. Nem ördöngősség az egészséges táplálkozás, viszont rengeteg előnnyel jár. Röviden: naponta együnk zöldséget és gyümölcsöt, igyunk sok folyadékot (elsősorban vizet és gyógyteákat). Együnk egy marék diót vagy mogyorót. Húst és tejterméket lehet enni, de keveset és zsírszegény, gabonafélékből pedig csakis teljeskiőrlésűt válasszunk. Süssünk, főzzünk hidegen sajtolt növényi olajokkal, továbbá rendszeresen méregtelenítsünk.

PROGRAMOK

1; Gönczy-szakácsköny készítése: a felső tagozatos osztályok egészséges ételek receptjeit
gyűjtötték és végül egy közös szakácskönyvbe rendezték.

    * résztvevő osztályok: 5-8. évfolyam
* felelősök: osztályfőnökök

2; Plakátkészítés: a plakátok témája az egészséges táplálkozás, a feladatot a tanulók rajz és
technika órákon végezték.

    * résztvevő osztályok: 6-7. évfolyam
* felelősök: Kulcsárné Gógán Erzsébet, Szarvas Emma

3; Dalok zöldségek és gyümölcsök jegyében: a gyerekek olyan dalokat, mondókákat
gyűjtöttek, amelyekben zöldség és gyümölcs nevek szerepelnek.

    * résztvevő osztályok: 5. évfolyam
* felelősök: Fazekasné Juhász Nóra, osztályfőnökök

4; Növényismeret a piacon: az alsós tanulók ellátogattak a  hajdúszoboszlói zöldségpiacra,
és ismerkedtek a különböző növényekkel.

    * résztvevő osztályok: 2. a
* felelősök: Némethyné Móré Edit, Csabafi Adrienn

5; Vetélkedők, tesztek: a felsős osztályok teszteket töltöttek ki az egészséges táplálkozással
kapcsolatban.

    * résztvevő osztályok: 5-6. évfolyam
* felelősök: Fazekesné Juhász Nóra, Szarvas Emma, Csabafi Adrienn

6; Egészséges ételek készítése: az 5.a osztály reform ételeket készített hozott alapanyagokból
egy osztályfőnöki óra keretében.

    * résztvevő osztályok: 5.a
* felelősök: Csabafi Adrienn     
 

KÉPEK A PROJEKTELEMEK MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

Egészséges ételeket készítettünk
Teszteket oldottunk meg
Plakátot készítettünk
Dalokat gyűjtöttünk
Piacon voltunk
Szakácskönyvet készítettünk